Zeytin Rotası Projesi

Zeytin Yolu Projesi İzmir Büyük Şehir Belediye’sinin
GEZi ROTALARI http://rota.yarimadaizmir.com/tr/

projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir.

 

2015 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Efes – Mimas Yolu Kültür Rotası Projesi’nde, Zeytince’den Prof. Dr. R. Funda Barbaros ve Ertan İplikçi’nin koordinasyonunda “Zeytin Yolu”nun oluşturulması konusunda gönüllü olarak çalışmış, Yarımada Bölgesi’nin zeytin envanterinin oluşmasına katkı sağlamıştır. Selçuk, Seferihisar, Güzelbahçe, Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerinde toplam 75 köyde yürütülen saha çalışmaları sırasında kadim zeytin ağaçları ve geleneksel zeytinyağı işlikleri, antik değirmenler tespit edilmiştir. Bu çalışma, kendini kadim toplumların bu günkü mirasçıları olarak gören Zeytince için de “insan-doğa” ilişkisinin yeniden sorgulanmasına olanak tanımıştır. Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği üyeleri için, kadim zeytin ağacını, zeytini, geleneksel ve modern üretim tekniklerini tanımak ve onların hikâyesinin içinde olmak başlı başına bir öğrenme süreci olmuştur.

 

Zeytin, Akdeniz havzasında hayatın ortak paydasıdır. Tarih öncesi zamanlardan bu yana Akdenizlilerin yaşamındadır; kültürü, lezzeti ve ekonomik değeriyle İzmir Yarımadası’nın en karakteristik ürünüdür. Öyle ki dünyadaki ilk modern zeytinyağı işliği, Urla’daki Klazomenai antik kentindedir. Zeytinin Yarımada’daki yolculuğu bu yüzden tematik gezi güzergâhlarımızdan birini oluşturuyor. 

 

Güzelbahçe, Çeşme, Seferihisar, Menderes ve Selçuk ilçelerinden geçen rota, Zeytince Derneği temsilcilerinin alanda yaptığı çalışmalar sonucunda oluşturuldu. Güzergâh üzerindeki anıt zeytin ağaçları, zeytinyağı işlikleri, su kaynakları, zeytinyağı fabrikaları, manzara / seyir terasları, zeytin ezme yerleri, zeytinyağı yapımında kullanılan taşlar, kamp yerleri, kuyular, yel değirmenleri ve su değirmenleri tespit edildi. Yaşları 300 ila 2000 arasında değişen 68 zeytin ağacı, Yarımada’nın kadim zeytin kültürünün en önemli göstergelerinden biri oldu.

 

Zeytin yolcularını üreticilerle buluşturan, 7 etaptan oluşan rota, İzmir’in üye olduğu “Dünya Gurme Kentler Ağı”na (DELICE) bağlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası ortaklığıyla Ocak 2015’te gerçekleşen üyelik yoluyla İzmir ve dolayısıyla Yarımada bölgesi, gastronomi turizmi rotasına dâhil oldu.

 

Zeytin Yolu Projesi İzmir Büyük Şehir Belediye’sinin GEZi ROTALARI rota.yarimadaizmir.com projesi Kapsamında gerçeleştirilmiştir.

This site is registered on wpml.org as a development site.