TÜBİTAK 4004 - ZEYTİNİN BİR BİLDİĞİ VAR EKOLOJİK OKURYAZARLIK EĞİTİMİ

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitim ve Bilim Okulları projesi kapsamında desteklenen, Ege Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü tarafından Doç. Dr. Meneviş Uzbay Pirili yürütücülüğünde gerçekleşen “Zeytinin Bir Bildiği Var Ekolojik Okur-Yazarlık Eğitimi” projesinde, Zeytince Derneği destekçi olarak yer almaktadır. Zeytin Okulu projenin çeşitli eğitimlerine ev sahipliği yapmaktadır.
Zeytin Okulu’nda gerçekleşen eğitimlerin bilgileri için tıklayınız.
Bıoblıtz (TÜRSAY) Yarımada Vatandaş Bilimi Uygulaması Toplantısı
ÇALIŞMALARIMIZ
Zeytin sineğiyle mücadele
Zeytince derneği, Karaburun – Eğlenhoca, İnecik ve Kösedere’yi içine alan bölgedeki zeytin üreticilerinden gelen talepler doğrultusunda yörenin en önemli ürünlerinden olan zeytin ve zeytinyağının verimi ve kalitesinin arttırılmasına yönelik İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüğü “zeytin sineğine karşı mücadele” projesinin Şubat-Aralık 2017 dönemindeki ilk etabını tamamlamıştır. Projenin ikinci aşaması 2018 yılı içerisinde mevcut bölgelerin yanında Karaburun’un Ambarseki’ye kadar olan diğer mahallelerini de içerisine alacak şekilde genişletilerek devam ettirilecektir.
Proje koordinatörü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay, akademik danışman Ziraat Mühendisi Dr. Cahit Tunç, yürütücüsü Zeytince Derneği’nden Prof. Dr. R. Funda Barbaros’tur.
TAMAMINI OKUZeytin Yolu
2015 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Efes Mimas Yolu Kültür Rotası Projesi’nde, Prof. Dr. R. Funda Barbaros ve Ertan İplikçi’nin koordinasyonunda “Zeytin Yolu”, gönüllü Zeytince derneği üyeleri tarafından yaklaşık 10 ay boyunca sürdürülen saha çalışmalarıyla; Karaburun, Çeşme, Urla, Güzelbahçe, Seferihisar ve Selçuk ilçelerindeki anıt zeytin ağaçları, zeytinyağı işlikleri, su kaynakları, manzara/seyir terasları, kamp yerleri, kuyular, zeytinyağı yapımında kullanılan taşlar, zeytin ezme yerleri, yel ve su değirmenleri, haritalama çalışmalarıyla belirlenen 7 etap, rota güzergahına işlenmiştir.
Proje ile Yarımada Bölgesi’nin doğal, kültürel ve endüstriyel mirasına ilişkin zeytin envanterinin oluşmasına katkı sağlanmıştır.
tamamını okuZEYTİN OKULU
Zeytince derneği, 2015 yılında faaliyetlerini yürütmek üzere bir “Zeytin Okulu” kurma kararı almış ve bu doğrultuda, İZKA tarafından gerçekleştirilen “Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi 2014 – 2023” raporu çerçevesinde, Karaburun ilçesini kendisine çalışma alanı olarak seçmiştir.
TAMAMINI OKU